07. september 2024
Facebook
utorok, 30 január 2018 09:00

Ruská stíhačka letela v blízkosti amerického špionážneho lietadla

Written by 
Rate this item
(0 votes)

WASHINGTON 30. januára (WebNoviny.sk) - Spojené štáty americké obviňujú Rusko z nebezpečných vojenských postupov po tom, ako ruská stíhačka letela v pondelok v tesnej blízkosti ich špionážneho lietadla. Stroje leteli blízko seba vo vzdušnom priestore nad Čiernym morom. Ruská stíhačka SU-27 bola od amerického lietadla EP-3 vzdialená len 1,5 metra. Americké námorníctvo, ktorému špionážne lietadlo patrí, prostredníctvom vyhlásenia informovalo, že lietadlá sa nachádzali v medzinárodnom vzdušnom priestore. Podľa neho ruská stíhačka vošla priamo do dráhy letu amerického lietadla a sledovala ho viac ako dve hodiny.

Znepokojené USA

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauert uviedla, že sa USA na celú záležitosť pozerajú "s najväčším znepokojením" a správanie ruskej stíhačky opísala ako posledný príklad toho ako "aktivity ruskej armády porušujú medzinárodné normy a dohody". Námorníctvo v stanovisku varovalo, že "ruská armáda má právo fungovať v medzinárodnom vzdušnom priestore, musí sa však správať podľa medzinárodných štandardov, aby zabezpečila bezpečnosť a predišla incidentom".

Rusi sa bránia

Moskva naopak tvrdí, že dráha ruského stroja bola "v súlade s medzinárodnými pravidlami používania vzdušného priestoru" a piloti sa vôbec nesprávali "neštandardne". Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že konanie pilotov bolo pokusom zataviť americký stroj od "narušovania vzdušného priestoru Ruskej federácie" a hneď ako sa lietadlo vzdialilo od hranice, sa ich stíhačka vrátila na základňu. Jednotky Ruska a NATO pôsobia v spoločnom vzdušnom priestore, ale od ruskej anexie Krymu v roku 2014 medzi nimi narastá napätie. Spojené štáty viackrát počas minulého roka vyjadrili znepokojenie nad stretnutiami ich a ruských strojov vo vzduchu vrátane priestoru nad Čiernym aj Baltským morom. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Viac k témam: Rusko, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Ruská stíhačka letela v blízkosti amerického špionážneho lietadla © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 174 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner